Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH
NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Daiwa Connoisseur G8 Power - Opinie - Sugestie
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> SPRZĘT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Peter_Pek




Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miedzyrzec Podl.

PostWysłany: Sob 11:02, 21 Lip 2007    Temat postu: Daiwa Connoisseur G8 Power - Opinie - Sugestie

Witam,

Szukam kolegow ktorzy posiadaja, badz mieli blizszy kontakt z ta wedka, i mogli by sluzyc opinia na jej temat.
Na kilku Angielskich forach oceniaja ja b.dobrze, dlatego robie przymiarke w kierunku jej zakupu, jedyny mankament jaki jej doklejaja to wykonczenie powierzchni blankow - brak bajeru jakim jest Sun Core ktory ma np. Maver.

Prosze o opinie i inf. z waszej strony.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
STEFAN..K




Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1600
Przeczytał: 7 tematów

Pomógł: 50 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń 47 lat

PostWysłany: Sob 14:44, 21 Lip 2007    Temat postu:

Szkoda że nie ma dystrybutora tyczek Daiwy w Polsce. Ta wędka ma niezłą cenę podobno jest bardzo mocna(power) i przy 13m waży 795g!!!
Ale niestety u nas przedstawiciel Daiwy handluje tylko spiningami i karpiówkami. Wielka szkoda.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Peter_Pek




Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miedzyrzec Podl.

PostWysłany: Nie 13:28, 22 Lip 2007    Temat postu:

STEFAN..K napisał:
Szkoda że nie ma dystrybutora tyczek Daiwy w Polsce. Ta wędka ma niezłą cenę podobno jest bardzo mocna(power) i przy 13m waży 795g!!!
Ale niestety u nas przedstawiciel Daiwy handluje tylko spiningami i karpiówkami. Wielka szkoda.



Zgadza sie szkoda, ale mozna sobie jakos samemu poradzic w koncu Anglia to nie koniec swiata i przesla za pare groszy do Polski. Juz zaczolem negocjacje w jednym ze sklepow internetowych, bardzo kompetentni ludzie, i jak dobrze pojdzie to przesla nawet gratis, a cena moze nie niska ale da sie przezyc, za wedke w paku z 2 topami 4 elementowymi chca £799.00 za 13m nowosc na ten rok, wczesniej byly tylko 16m z tego modelu. Wazna rzecza sa tez ceny topow, jak na moj gust b. rozsadne bo w granicach 60 funtow, a i mozna dokupic duzo dodatkowych elemento jak np. krotka sekcje 4 do lowienia wiekszych ryb. I generalnie duzy wybor i dostepnosc roznych topow.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Peter_Pek




Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miedzyrzec Podl.

PostWysłany: Wto 2:15, 24 Lip 2007    Temat postu:

Witam jeszcze raz.

Czy w naszym pieknym kraju nie ma ludzi ktorzy uzywaja Daiwy? czy nawet nie mieli kontaktu organoleptycznego z jej sprzetem :( Jestem pewien ze tacy sa tylko nie chca sie podzielic spostrzezeniami.
Napiszcie cos koledzy, podzielcie sie wiedza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
przemas




Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 6:53, 24 Lip 2007    Temat postu:

Peter , wszyscy wiedzą że wędki daiwa należą do najlepszych na świecie, jednak w polsce łowi się na to co można kupić taniej a daiwa do takich firm nie nalezy. Jeśli ktoś używa tej wędki to na pewno sprowadzał ją indywidualnie i jest z niej zadowolony. Zastanów się jednak czy to dobry interes jeśli zamierzasz intensywnie łowić tą wędką, bo mały wypadek może nieść za sobą straszliwe koszty (sprowadzanie elementów) i wykluczyć Cie z łowienia na dłuższy okres.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Peter_Pek




Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miedzyrzec Podl.

PostWysłany: Wto 14:52, 24 Lip 2007    Temat postu:

Przemas, dzieki za odpowiedz, z moim lowieniem na chwile obecna jest tak ze napewno nie mozna go nazwac intensywnym, moze sie to zmieni. Odnosnie koniecznosci posiadania Daiwy, to taka osobista przywara ze lubie posiadac cos z czego jestem zadowolony i innego niz wszyscy, raz wychodze na tym dobrze raz zle, ale czyz nie jest tak ze wszystkim? Mozna powiedziec ze przeciez niekoniecznie musi to byc Daiwa zeby byc zadowolonym, ale jakos mi podpasowala i zobaczymy co bedzie dalej. Jak padnie element od topu to bede mial 2 match i 2 power w zapasie wiec nie takie to straszne, jezeli powazniejszy problem, to przy okazji zamawiania elementu mozna sobie cos z osprzetu jeszcze zamowic :) I co najwazniejsze, cena za top czy element w przypadku Daiwy nie jest przerazajaca, nawet z transportem, jest przyblizona do topow Mavera, wiec nie taki diabel straszny.

Pozdrawiam wszystkich i czekam na dalsze komentarze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
STEFAN..K




Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1600
Przeczytał: 7 tematów

Pomógł: 50 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń 47 lat

PostWysłany: Wto 20:47, 24 Lip 2007    Temat postu:

Mogę dodać że najlepszą wędka jaką miałem w ręku była Daiwa Spectron power. Była porównywalna w wyważeniu i akcji do najwyższych kanałowych modeli Reglassa z tą róznicą że miała mniejszą średnicę. Ale widziałem też na filmie w jaki sposób anglicy cholowali nią brzany na ME w Słowacji -totalnie fizyczny hol. Poprostu super mocna super sztywna super lekka wedka(805g) -dla mnie ideał i to model z przed paru ładnych lat.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Peter_Pek




Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miedzyrzec Podl.

PostWysłany: Śro 2:21, 25 Lip 2007    Temat postu:

STEFAN..K

To brzmi interesujaco, coprawda Spectron to nieco wyzszy model niz G8, ale obydwie sa modelami sprzed kilku lat, na ten rok dodali tylko wersje G8 13m, o tej wedce tez sa opinie jako o tyczce sztywnej i mocnej - Power w nazwie, tak bynamniej ja charakteryzuja na kilku forach angielskich. Mozna jeszcze dodac ze jest robiona na tych samych formach co Turnament wiec powinna byc dobrze wywazona. Na ten rok wprowadzili nowy model WHISKER ALL TERRAIN podobno tez bardzo fajna tyczka, ale cena tez juz wyzsza.

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JOKER




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1658
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 54 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chełm, Kraków

PostWysłany: Sob 17:51, 31 Sty 2009    Temat postu:

Widział już może ktoś g8 Daiwy? Jak ta tyczka wypada w porównaniu z np maverami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
STEFAN..K




Dołączył: 25 Wrz 2006
Posty: 1600
Przeczytał: 7 tematów

Pomógł: 50 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń 47 lat

PostWysłany: Sob 20:55, 31 Sty 2009    Temat postu:

Widziałem ja i machałem wiele razy, łowił nia tez na pokazie na Warcie Will Raison. Tyczka produkowana w Szkocji kompatybilna z wyższymi modelami. Tyczka jest mocna ma małą srednicę jest lekka i sztywna, napewno jest gorsza od wyższych modeli takich jak Tournament ale jest lepsza od TDR -to najniższy model produkowany w Szkocji i nieciekawy(miękki).
Myślę że to cała seria produkowana w Szkocji(oprócz TDR) to świetne tyczki przede wszystkim bardzo uniwersalne bo sa bardzo mocne(grube rury)maja małą średnicę i sa sztywne, a mimo tego wszystkie ważą poniżej 800g. Nie wiem jakie ceny maja poszczególne modele Szkockiej Daiwy ale juz słyszałem że G8 w packu na nasze wody ma kosztowac 4200zł. Myślę że to dobra cena. Do póki nie będzie wiadomo jakie sa ceny tych tyczek ciężko porównywać z Maverem ale jeżeli chodzi o same tyczki to Daiwa moim zdaniem robi o wiele lepsze tyczki niż Maver.Zresztą piszę to samo o tyczkach Daiwy od kiedy powstało to forum i wreszcie chyba wejdą na nasz rynek poważnie. Moja opinia dotyczy Szkockiej Daiwy a nie niższych modeli produkowanych w Chinach czy Koreii jak np: SR.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawik_17




Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 218
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:56, 31 Sty 2009    Temat postu:

witam, byłem dzisiaj na Lazurowej i obejrzałem kilka modeli Daivy Whisker All Terrain, G-8, Tournament Pro. Spectron M-2 inne modele też były ale nie byłem nimi zainteresowany. Mavera dobrze nie znam bo łowiłem na Garbolino G-995 jeżeli chodzi o sztywnośc to tylko Tournament mógłbym porównać do Garbolino. Co mnie uderzyło to mała średnica i waga tych tyczek, jeżeli chodzi o moc to wyglądają na mocne kije ale to tylko opina na sucho praktyka pokarze swoje. Natomiast nie moga sie równać z powierzchnią innych tyczek, innych firm np. Maver, Colmic, Trabuco, czy nawet Garbolino. Ja osobiście nie zdecydował bym się na kupno ze względu na tą powierzchnie. Spotkałem Wojtka M to może od niego dowiecie się coś więcej i może porównać do Mavera bo dobrze zna wszystkie modele. Dodam jeszcze tylko tyle M-2 jak o mnie chodzi jest troszeczkę przereklamowana byłem nieco zaskoczony pozdrawiam
cena G-8 jak stefan k napisał 4200
Whisker 10000 zł


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez pawik_17 dnia Sob 21:05, 31 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
w.markowicz




Dołączył: 30 Wrz 2006
Posty: 642
Przeczytał: 29 tematów

Pomógł: 33 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łochów

PostWysłany: Sob 21:21, 31 Sty 2009    Temat postu:

Witam. I ja jestem po oględzinach najwyższych modeli Daiwy. Szczerze powiem - to jechałem tam dzisiaj po mój nowy kij. Naoglądałem się wcześniej katalogów, naczytałem zachodniej fachowej prasy i mój wybór padł na Turnamenta Pro, bądź Airity. Po oglądnięciu trochę się zawiodłem. Owszem, to co piszą przedmówcy to szczera prawda, tyczki są świetne, tzn. stosunkowo lekkie, sztywne i dobrze wyważone (mówię o czterech, pięciu najwyższych modelach) pozostaje jednak małe ale...
Powierzchnia wędek tępa jak papier ścierny (za wyjątkiem, o dziwo najtańszej serii SR), gdzie jest ok. Topy są krótkie (mierzyliśmy z Pawikiem top 5-el. - wyszło coś ok. 5m, więc 4-el. oferowane na polski rynek będą pewnie miały poniżej 4-ch m.), długość 13-stki - jak podaje producent - to 12,7m, po docięciu szczytówek jeszcze się "skurczy" o następne 30-40 cm.
Więc waga 13-stki wyniesie powiedzmy 800 + dopał (średnio 120g) = > 900 czyli normalka. Nie ocenialiśmy wędek w pełnych 13 m (z dopałem) ale napewno po dopaleniu nie będą ani sztywniejsze, ani lepiej wyważone. Tyle na gorąco. Z innych, ważnych rzeczy, to należy pochwalić obsługę. Ich przygotowanie i kompetencja jest na najwyższym pozimie. Na odchodne dostałem szczegółowy opis każdej z wędek wraz z zawartością packa i ceną. Cena jak na Polskę - nie jest najwyższa, ale i nie powala. W Anglii w detalu można kupić taki pack za podobne (nawet mniejsze) pieniądze. Pozdrawiam. Wojtek.


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pyton




Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 1979
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ursus

PostWysłany: Nie 17:20, 01 Lut 2009    Temat postu:

Też byłem na wystawie daiwy, a wcześniej na targach machałem sensasami a jeszcze wcześniej wszystkimi maverami na ten rok i kilkoma starszymi i z czystym sumieniem w tej chwili dla mnie numerem jeden jest daiwa. Powierzchnia jest nieco bardziej tempa, ale moim zdaniem porównaniem do papieru ściernego to pan Wojtek troszkę przesadził. Moim zdaniem nie będzie najmniejszego problemu żeby choćby spectronem m2 czy whiskerem zamiatać tak szybko jak najwyższymi maverami. Ja bym ją przyrównał do powierzchni w moim numero uno, a wiem że takim kijem można śmiało łowić nawet do setki ryb na godzinę (oczywiście przy założeniu że są ryby Very Happy ) Najbardziej podobał mi się spectron i whisker (raczej kanałowe) i G8(czuję się moc kija, a jednocześnie jest on bardzo szybki przy zacięciach. Nie ma mowy żeby szczytówka przy zacięciu bujnęła się najpierw do dołu, a potem do góry.) Stosunkowo najmniej podobały mi się tournamenty, ale to raczej wynika z mojej niechęci do kijków uniwersalnych, którymi na pewno są tournamenty, a szczególnie airty. Nie wydawały się tak mocne jak g8, ale jednocześnie były sztywniejsze. Oglądałem również nowe tdsr3. Jak za taką cenę to również wydaje mi się niezły wybór. Wydaje mi się że kij jest nawet nieco sztywniejszy niż maver 171. To tyle takich moich subiektywnych ocen Smile pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rybka




Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pon 18:22, 02 Lut 2009    Temat postu:

Ile maxymalnie gram można założyć na tą G8?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rzeszowiak




Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pon 19:42, 02 Lut 2009    Temat postu:

Nie znam modelu G8 ,ale kolega właśnie kupił SR4. Ja osobiście mam dwa Mavery Jurasic power i K57. Moim zdanie SR4 to kij który posiada zalety moich dwóch Maverów,
jest mocny jak Jurasic i lekki i sztywny jak K57.Moim zdaniem to znakomita wędka świetnie wyważona i co najważniejsze części i topy w przystępnej cenie. Top 4 elementowy to koszt około 400 zł. Trzymałem raz w rękach Colmika 570 i do tej włśnie wędki przyrównał bym SR4 Daiwy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> SPRZĘT Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin