Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH
NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sól
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> ZANĘTY, PRZYNĘTY, GLINY, DODATKI I KLEJE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gast2




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: zagłębie

PostWysłany: Sob 11:52, 07 Lis 2009    Temat postu: sól

solicie już?
czy trochę za wcześnie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
qbaBrow




Dołączył: 22 Gru 2006
Posty: 941
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 35 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: T.G.

PostWysłany: Sob 12:03, 07 Lis 2009    Temat postu:

Ja tam sole zawsze!
Szczególnie pomidory...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
żwirek




Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nałęczów

PostWysłany: Sob 12:26, 07 Lis 2009    Temat postu:

...morską solą, bo jest grubsza i dłużej się rozpuszcza...

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez żwirek dnia Sob 12:27, 07 Lis 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wilet




Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Nie 23:52, 08 Lis 2009    Temat postu:

Witam! dodaj maggi przyprawę knora, jest tam składnik taki jak Glutaminian sodu, daje dobry efekt. Pozdrowienia Cool Sól jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do życia, ponieważ zawiera sód, której to właśnie potrzebuje organizm .

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez wilet dnia Nie 23:58, 08 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
edka




Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

PostWysłany: Czw 18:17, 12 Lis 2009    Temat postu:

ale jesteście wyszczekani

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
B_R_U_N_O




Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 241
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 20:18, 12 Lis 2009    Temat postu:

skoro pewnie temat pójdzie niebawem do śmietnika, to ja też coś dodam... hahahahahahaa Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wilet




Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Czw 21:08, 12 Lis 2009    Temat postu:

Witam. A ja solę , znakomicie podnosi walory smakowe naszej zanęty. Glutaminian sodu używam z powodzeniem jako stymulater apetytu . Cool

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JACEK82




Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 61
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pią 9:22, 13 Lis 2009    Temat postu:

a ja nie soliłem a chciałbym zacząć ale nie znam abc tego zabiegu a nikt go nie przedstawi bo to chyba jakieś wielkie tajemnice i źle że wogóle ktoś pyta .pozdrawiam jacek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SochaPOL




Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 443
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pią 12:17, 13 Lis 2009    Temat postu:

Porada: nie zadawaj dwuznacznych pytań bo się wtedy robi jak powyżej.

Sól jest w niemal każdej gotowej zanęcie, zwłaszcza jest jej ,,dużo" w dyskretnych zanętach płociowych, poprawia wolory smakowe i zapachowe, wzmacnia je(stąd dodawanie soli do gotującego się makaronu) Upłynniona wpływa też w jakis sposób na ten makaron, jest wyraźnie ,,inny", dlatego dodaje się ją podczas gotowania konopii- nadaje połysk ziarnom. Na wyczyn.pl jest artykuł o belgijskim sposobie podawania maksymalnie świeżego jokersa w mieszance gliny i małej części zanęty, ten sposób też jest efektem złego wpływania soli w zanęcie na żywotność larw ochotki. I to chyba wszystko co wiem na ten temat, który chyba był kiiedyś omawiany na tym forum Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Romuald




Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Lwowek sl

PostWysłany: Sob 16:28, 14 Lis 2009    Temat postu:

Sol ma wlasciwosci konserwujace i higroskopijne dlatego jej obecnosc w zanetach.Zapobiega rozwojowi drozdzakow i plesniakow i zapobiega szybkiemu wysychaniu zanety.jest roztworem wiec po wrzuceniu do wody bardzo szybko sie rozciencza i jej smak nie ma znaczenia.jezeli sie doda jokersa to on szybko ginie w slonym srodowisku zanety,dlatego lepiej podawac go oddzielnie w ziemi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sebtar1




Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 17:01, 06 Mar 2010    Temat postu:

Zanęty Marcela są słone. Są ludzie którzy solą zanęty i dodają jej nawet pół paczki Shocked widziałem na własne oczy przy łowieniu płoci

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mepsik




Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pon 13:46, 08 Mar 2010    Temat postu:

Romuald napisał:
jest roztworem wiec po wrzuceniu do wody bardzo szybko sie rozciencza i jej smak nie ma znaczenia

Shocked Shocked Shocked Kazdy składnik smakowo zapachowy zanety - czy to melasa, słodzik lub atraktor rozpuszczają się w wodzie i stając się roztworem. Ryby ten właśnie roztwór wyczuwają. Mało tego - im szybciej coś w wodzie się rozcieńcza, tym lepiej i szybciej wabi ryby. To dlatego np. dipy na bazie alkoholu działają szybciej od dipów olejowych. Jeżeli dodawanie soli nie zmienia właściwisci smakowych zanety, to używanie jakichkolwiek atraktorów pozbawione jest sensu, bo zaneta w wodzie nie pachnie i nie smakuje Rolling Eyes

Solidnie solę zanęty płociowe i kanałowe. Solę także wszystkie zanęty w łowieniu podlodowym. Sól znajduje zastosowanie w moich zanętach jesiennych i wczesnowiosennych. Sól dobrze działa takze na leszcze zwłaszcza latem w wodach dużej presji wedkarskiej. Ponadto zdarza mi się nawet solić glinę, choć nie wplywa to korzystnie na kondycję dżokersa. Sprawdza się jednak wszędzie tam, gdy ryby trzeba wabić zapachem, ale nie karmić. Sól znakomicie odsysa płyny z dżokersa i rozprowadza w glinie. Trudno o bardziej skuteczny atraktor. Ilość soli w zanęcie zależy od tego jaką rolę ma ona pełnić - czy ma być nosnikiem zapachu, wzmacniaczem smaku czy też dodatkiem smakowym samym w sobie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
everton86




Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

PostWysłany: Wto 19:11, 09 Mar 2010    Temat postu:

Mepsik ile tak przykładowo solisz na 1kg suchej zanęty jęzli zamierzasz łowic płocie wczesną wiosną?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mepsik




Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Śro 8:57, 10 Mar 2010    Temat postu:

To zależy od całościowego składu zanęty. Jeżeli zanęta zawiera składniki slodkie - np. epiceinę czy pieczywo cukiernicze wtedy łyżka stołowa. Jeżeli uzywam mieszanki ostrej samej w sobie, np. z silną ziołową nutką i znaczną ilością coco belge wtedy łyżeczka od herbaty. Solę też konopie do parzenia, a płynem z gotowania nawilżam zanetę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Romuald




Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Lwowek sl

PostWysłany: Sob 18:42, 20 Mar 2010    Temat postu:

Ciekawe spostrzezenie kolegi Mepsika...sol jako nosnik zapachow.Trzeba to wyprobowac.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> ZANĘTY, PRZYNĘTY, GLINY, DODATKI I KLEJE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin