Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH
NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Epiceine
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> ZANĘTY, PRZYNĘTY, GLINY, DODATKI I KLEJE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomi1992




Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wieluń

PostWysłany: Pon 18:12, 25 Lut 2008    Temat postu: Epiceine

Witam . czy ktoś z was próbował wykonać własnoręcznie Epiceine. Jesli tak w jaki sposob co do tego użył itd .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maverko




Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: DOLNOŚLĄSKIE

PostWysłany: Wto 9:32, 26 Lut 2008    Temat postu:

chyba nik nie próbował Smile jest wiele epiceinów - jednak to sensasa chyba jest najlepsze - najpopularniejsze wśród ryb - nie mam pojecia jak to zrobić trzebaby pewnie nasączyć biszkopt melasą albo jakimś zapachem i potem wysuszyć ?? Smile))

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JOKER




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1658
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 54 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chełm, Kraków

PostWysłany: Wto 10:34, 26 Lut 2008    Temat postu:

Pomysł ciekawy. Właściwie dziwi mnie, ze jeszcze tego nie spróbowałem... Razz Tylko jak to wysuszyć? Melasa niespecjalnie szybko paruje...
Epiceine sensasa jest bardzo dobre, ale mondial też ma przyzwoite, jak na mój nos i smak... rybom wszystko jedno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aleex




Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jamaica

PostWysłany: Wto 11:01, 26 Lut 2008    Temat postu:

Jedyny słuszny sposób na dodanie melasy do biszkopta, to podczas przygotowania ciasta. Kiedyś sam tak robiłem. Gdy już upiekło się ciasto, suszyłem je i potem mieliłem w młynku. A że jestem leniwy zaprzestałem takie produkcji bo wole iść do sklepu i kupić gotowe Very Happy

Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Aleex dnia Wto 11:02, 26 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Górek




Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 67 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Wto 11:17, 26 Lut 2008    Temat postu:

ja nasaczam zmielony biszkopt melasa, mieszam by dokładnie ją rozprrowadzic a potem wrzucam na patelnie na jakies 5minut, wilgoc odparowuje a melasa zostaje w biszkopcie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krystek1




Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: włoclawek

PostWysłany: Śro 18:11, 29 Kwi 2009    Temat postu:

Górek a jakie proporcje dajesz melasy do biszkoptu planuje samemu robić Epiceine biszkopt już wiem jak zrobić tylko nie bardzo ile dać melasy .
A nie chce przedobrzyć pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Górek




Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 67 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Śro 20:03, 29 Kwi 2009    Temat postu:

Na kg biszkoptu pól szklanki melasy mieszasz, czekasz aż wchłonie przecierasz przez sito i do piekarnika na odpowiedni zcas zalezny od temperatury. Ja osobiscie juz sie w to nie bawie ale jak ktos ma czas to polecam. pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mw




Dołączył: 05 Lip 2008
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: ŚWIDNIK

PostWysłany: Śro 21:54, 29 Kwi 2009    Temat postu:

ja jak piekę biszkopt to daję dwie setki melasy i mały słoiczek miodu po upieczeniu -trę to na tarce i wkładam do piekarnika na 20minut piekarnik rozgrzany do 120 stopni. suszenie powtarzam conajmiej dwa razy jest to niezły dodatek do moich zanęt. wypiekam tez ciasta z konopiami i lnem - fajnie to wygląda w zanecie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gregorio




Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 313
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Kołobrzeg

PostWysłany: Nie 17:38, 17 Maj 2009    Temat postu:

Witam

Mam pytanie odnosnie dodatku epiceine, powiedzcie który waszym zdaniem producent robi ten dodatek podobnie jak sensas, chodzi mi o to który polecicie zastepczy , jakiej firmy? czy uzywał ktos epiceine lorpio?

pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BartekW




Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 124
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 18:11, 17 Maj 2009    Temat postu:

Ja używałem epiceine Mondiala. Dla mnie wyglądają i mają taki sam aromat, zapach jak Sensasa. Pozdrawiam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adam-Opole




Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie 19:11, 17 Maj 2009    Temat postu:

Ja używam lorpio ale w sumie jak ostatnio mi zwrócił uwagę kolega 500g - Lorpio kosztuje 6zł a 1kg Sensasa ok 15zł więc może warto dać 3 czy 4zł więcej i mieć na pewno lepszy i sprawdzony dodatek Very Happy

Ale na Lorpio nie narzekam chociaż już będę kupować epiceine sensasa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kamil218




Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 15:45, 21 Maj 2009    Temat postu:

A czy rybom zrobi wielką różnicę jak dodam sam biszkopt i nawilżę później zanętę do której go dodałem melasą? Bo tak na moje to wyjdzie to samo a mniej się narobię. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kaziol




Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 14:33, 23 Maj 2009    Temat postu:

Ja miałem właśnie założyć temat o Epiceine w "Dla początkujących" ale widze, że jest już tutaj wątek Epiceine to się podłączę. W innym temacie ktoś napisał: "Miodowy biszkopt przylega do dna a biszkopt w melasie winduje do góry."

A to Epiceine to niby biszkopt w melasie, a spotkałem się z opisem Epiceine Jaxona, że ich Epiceine to jest biszkopt w miodzie. Więc jeśli faktycznie miodowy nie winduje a w melasie tak, to której firmy kupić ten, który robią z miodem, żeby nie pracował mocno ? Dziękuję.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kaziol dnia Sob 14:35, 23 Maj 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aleex




Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jamaica

PostWysłany: Sob 15:30, 23 Maj 2009    Temat postu:

Co to za głupoty, że jeden idzie do góry, a drugi na dno?! Melasa i miód są ciężkie więc jasną rzeczą jest, że jeden i drugi biszkopt pójdzie w dół.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kaziol




Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 15:57, 23 Maj 2009    Temat postu:

Tak pisał astor: "zamiast epiceine daj biszkopt miodowy - bo epiceine bedzie strasznie mocno windowalo zanete w gore - podobnie jak konopie prazon", a leszcz1975: "Miodowy biszkopt przylega do dna a biszkopt w melasie winduje do góry. w tym temacie: http://www.wyczyn.fora.pl/zanety-przynety-gliny-dodatki-i-kleje,16/epiceine-jak-ilosc,1052.html

Pytam więc bo nie rozumiem właśnie Sad


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Kaziol dnia Sob 15:58, 23 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> ZANĘTY, PRZYNĘTY, GLINY, DODATKI I KLEJE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin