Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH
NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sezam

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> DLA POCZĄTKUJĄCYCH
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GKS1977




Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Belchatow

PostWysłany: Czw 17:51, 14 Sie 2008    Temat postu: Sezam

Mam pytanie po co do zanęty dodawany jest Sezam? Ja tylko słyszałem, że poprawia prace zanęty.

Ale czy w to ryba naprawdę wchodzi i jaka ? Sezam używa się do zanęty, a czy na haczyk też ?

Jak zrobić żeby nadawała się do zanęty i na haczyk ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adam-Opole




Dołączył: 03 Sty 2008
Posty: 127
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Opole

PostWysłany: Czw 19:07, 14 Sie 2008    Temat postu:

Sezam ma bardzo małe ziarna i raczej nie nadaje się na haczyk.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krawietz




Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 781
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:08, 15 Sie 2008    Temat postu:

sezam wyprazony i zmielony nie tylko poprawia prace zanety ale takze nadaje jej specyficzny aromat. Poniewaz jest to ziarno oleiste to wlasnie dlatego jego czasti sa wynoszone z kul szybciej. Polecam glownie do zanet plociowych. Mysle ze najlepszym sposobem jest wyprobowanie tego na lowisku...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GKS1977




Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Belchatow

PostWysłany: Nie 11:13, 17 Sie 2008    Temat postu:

krawietz a jak się praży sezam ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aleex




Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jamaica

PostWysłany: Nie 11:22, 17 Sie 2008    Temat postu:

Tak samo jak wszystko inne - na patelni.


Żeby nie pisać kolejnego posta...GKS - czy Tobie wszystko trzeba tłumaczyć jak 6 letniemu dziecku? Poskacz po tematach i poszukaj sobie czegoś o prażeniu, bo było tego trochę!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Aleex dnia Nie 11:42, 17 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GKS1977




Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Belchatow

PostWysłany: Nie 11:35, 17 Sie 2008    Temat postu:

Alexx No dobra, ale wcześniej moczone czy coś i jak prażyć na patelni to z kąd będę wiedział, że już gotowe ? Przebarwią się lekko na brązowo czy jak ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
uklej




Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 697
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Konin

PostWysłany: Nie 13:08, 17 Sie 2008    Temat postu:

[quote="Aleex"]Tak samo jak wszystko inne - na patelni.

Zgadzam się że tak jak wszystko, ale stwierdzenie że na patelni uważam za błędne. Może ty Aleex prażysz wszystko na patelni ale jest dużo ludzi którzy prażą w piekarnikach domowych stałych lub przenośnych. Osobiście uważam że prażenie w piekarniku jest lepsze bo mamy wieksza kontrole nad temperaturą prażenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GKS1977




Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Belchatow

PostWysłany: Nie 13:28, 17 Sie 2008    Temat postu:

Niech ktoś mi napisze, jak się praży sezam, lepiej żeby prażone było na patelni !! ;p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Górek




Dołączył: 15 Lip 2007
Posty: 1221
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 67 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lidzbark Warmiński

PostWysłany: Nie 17:52, 17 Sie 2008    Temat postu:

sypiesz na patelnie od momentu keidy zlapie temperature zmniejszasz ogien i caly czas mieszasz, jak stanie sie taki brazowo zlocisty to znaczy ze jest uprazony, sezam prazy sie bardzo krotko i bardzo strzela na patelni. sezam konopie siemie prazy sie tak samo. Swoja droga nie musisz pytac, wystarczy ze rzucisz troche na patelnie i widzisz co sie dzieje. Czasem dochodz do celu metoda prób i bledów.

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GKS1977




Dołączył: 29 Maj 2008
Posty: 308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Belchatow

PostWysłany: Nie 17:54, 17 Sie 2008    Temat postu:

Górek Dzięki i posdRawiam Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aleex




Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jamaica

PostWysłany: Nie 19:20, 17 Sie 2008    Temat postu:

uklej napisał:


Zgadzam się że tak jak wszystko, ale stwierdzenie że na patelni uważam za błędne. Może ty Aleex prażysz wszystko na patelni ale jest dużo ludzi którzy prażą w piekarnikach domowych stałych lub przenośnych. Osobiście uważam że prażenie w piekarniku jest lepsze bo mamy wieksza kontrole nad temperaturą prażenia.


Aha, aha...a gdybym napisał, że tak jak wszystko inne - na blasze w piekarniku, to byś mnie pouczył, że to stwierdzenie też jest błędne bo niektórzy prażą na patelni zwykłej lub teflonowej (jakby to miało jakiekolwiek znaczenie). Po za tym kolego uklej praży się na patelni bądź na dużej blasze postawionej na palniku, a robi się tak dlatego, że podczas prażenia różnych rzeczy trzeba je często mieszać, a w piekarniku raczej jest to trudne.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Aleex dnia Nie 19:28, 17 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
uklej




Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 697
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Konin

PostWysłany: Pon 15:00, 18 Sie 2008    Temat postu:

Nie chodziło mi Aleex o to żeby cię pouczać. Po prostu prażyłem wiele rzeczy w piekarniku i na patelni i uważam że piekarnik przewyższa patelnię. Powiedz mi czy wiesz jaką temperaturą prażysz na patelni ? ile to trwa ? Zawsze musisz bardzo pilnować aby czegoś nie przypalić.
Pisał kiedyś kolega przemas że jeden z czołowych zawodników zdradził mu że praży seriami po 15 minut, studzi itd. I w zalezności jak chce mieć wyprażone tyle razy powtarza serię (3-4 razy). Uważam to za bardzo dobry sposób. Na pewno nie przypalisz sobie produktów. Ustawiając temp. w piekarniku np na 150-180 stopni masz stałą temperaturę i jak raz opanujesz technikę (czas prażenia i temperaturę ) to będziesz wiedzał że nigdy niczego nie popsujesz. Zupełnie inna sytuacja jest na patelni gdzie wysoka temperatura wymusza częste mieszanie i sprawdzanie czy coś się nie przypala. Jest to również kwestia gustu- każdy może mieć inne zdanie.
P.S. w sprawie mieszania w piekarniku - otwierasz piekarnik, bierzesz do ręki drewnianą łyżkę a w na drugą zakładasz rękawice, przytrzymujesz rękawicą blaszkę, drugą ręką mieszasz np konopie a następnie zamykasz piekarnik. Czynność powtarzasz co 2-4 minuty w zależności od temp. Raczej proste.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> DLA POCZĄTKUJĄCYCH Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin