Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH
NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Baty 8m z najwy?szej pó?ki trabucco, milo, colmic... opinie
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> SPRZĘT
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
M_A_C_I_E_J




Dołączył: 15 Lut 2015
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 18:24, 15 Lut 2015    Temat postu: Baty 8m z najwyższej półki trabucco, milo, colmic... opinie

Witam serdecznie Kolegów
Chciałbym się podpiąć pod temat i prosić o porady. chciałbym pobawić się batem i chcę kupić kij 8m ale z górnej półki i tu pojawia się problem, gdyż nigdzie nie można znaleźć konkretnych informacji o topowych batach zastanawiam się nad trzema patykami
1.TRABUCCO ENERGHIA 2K EXTREME POLE 800
2.Colmic E-Extreme 8m
3.Colmic Preziosa 8m
Posiadam krótsze baty ale nigdy nie miałem kija z najwyższej półki, którego chcę nabyć. Chciałbym się nim pobawić na łowisku gdzie występują leszcze do 2,5-3kg liny do 2kg grube płocie a i czasami wejdzie karp 1,5-2kg potrzebuje kija 8m bo na takim zasięgu jest możliwość wygodnego poławiania i nie koliduje z linią brzegową czyli gałęziami, krzakami itp, ale to nie koniec, gdyż chciałbym jeszcze używać tego kija na zawodach zawody są rozgrywane na trzech zbiornikach albo płytkich na zasięgu 8m bata około 3m głębokości i jednym bardzo głębokim z mocnym spadkiem od brzegu tak że 8m od stanowiska może być 5-6m i poławia się głównie płotkę
Prosiłbym kolegów o jakąś pomoc może ktoś posiada te kije i mógłby napisać:
Jak się nimi łapie?
Jaki jest zapas mocy czyli jakie ryby spokojnie nimi można łowić
Czy można nimi łapać komfortowo drobną płotke do 300-350g "na klatę" np podczas zawodów gdzie trzeba szybko łapać
Z góry dziękuję


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Brącol




Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 667
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Tychy

PostWysłany: Nie 18:53, 15 Lut 2015    Temat postu:

350g drobna płotka na klatę ciekawe. Potrzebujesz poważnego kija jak chcesz takie drobne płotki klatować i przeciągać się z 2kg karpiami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
M_A_C_I_E_J




Dołączył: 15 Lut 2015
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 19:13, 15 Lut 2015    Temat postu:

karpie występują więc jest możliwość trafienia takiej ryby bo akurat w tym miejscu podchodzą na żerowisko, ja osobiście nie złapałem ale znajomym się przytrafiło, liny też są ale przeważnie łapie się takie 1-1,5kg ja osobiście nastawiam się na leszcza ale chcę też startować w zawodach i myślę nad takim uniwersalnym patykiem, skłaniam się do trabucco ale nic nigdzie nie mogę znaleźć żadnych sensownych informacji same dane techniczne i więcej nic choćby do jakiego zakresu ryb był dany kij przeznaczony chyba tylko mivardi jest dobrze w tej dziedzinie przedstawiony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sebastian G




Dołączył: 12 Paź 2013
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

PostWysłany: Pon 19:51, 16 Lut 2015    Temat postu:

Witam. Posiadam Trabucco Astore TX pole tylko 7m. Waży ok 280 g. Bez problemu wyciągałem liny takie powyżej 45 cm. Moim zdaniem można się zgodzić z opisem z katalogu.Nie wiem jak 8m , ale 7m mogę polecić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Brącol




Dołączył: 06 Sie 2006
Posty: 667
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Tychy

PostWysłany: Wto 3:16, 17 Lut 2015    Temat postu:

45cm lin, a 2kg karp to takie porównanie myszy do kota

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
M_A_C_I_E_J




Dołączył: 15 Lut 2015
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 6:58, 17 Lut 2015    Temat postu:

Panie kolego Brącol
Jak nie ma Pan nic merytorycznego do powiedzenia na wyżej wymieniony temat to prosiłbym nie dodawać niepotrzebnych postów, a jeśli posiada pan lub miał możliwość łapania którymś z wymienionych batów, bądź też topowym innej firmy to prosiłbym o opis, ogólne wrażenia itp.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lemon02




Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Wto 8:43, 17 Lut 2015    Temat postu:

Posiadam bata maver freccia 7m i jest rewelacyjny. Sztywny, szybki, lekki i dosyc mocny. Szczytówka wklejana wiec podnoszenie na klate duzych ryb odpada. Myśle ze przy 8 a nawet 9 metrach nie straci na sztywności. Moim zdaniem idealny bat.

Jeśli chodzi o trabucco energhia 2k to mam bolonke 6m z tej serii. Blanki sa super cienkie (papierowe) stad bardzo niska waga. Akcja krowiego ogona. Przy 8 metrach wedka prawdopodobnie jest bardzo miekka. Ceny całej serii są bardzo zawyżone.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zbiguj




Dołączył: 17 Lut 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Urszulewo

PostWysłany: Wto 9:00, 17 Lut 2015    Temat postu:

Ja mam bata 7m vde power carp tx i jest to rewelacyjna wędka do łowienia silnych ryb takich
jak karpie lub liny. W tej serii nie ma wędki 8m. Nie jest te super lekki bat (350 gram) ale za to ma moc. W topowej serii HMC jest ósemka ale do czynienia miałem tylko z 6m, która bardzo mnie zaskoczyła, ale to nie ma porównania do ósemki. Na forum są na pewno ludzie, którzy byli na pokazie albo mają w sprzedaży ósemki VDE HMC, mogliby coś napisać. Sam jestem ciekawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
M_A_C_I_E_J




Dołączył: 15 Lut 2015
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:41, 17 Lut 2015    Temat postu:

Dzięki kolego lemon02
Też zastanawiałem się nad maverem, ale ciągnie mnie do tej enerhi 2k extreme i rozmawiałem z jednym ze sprzedawców to mówił, że bat ma szczytówkę pustą ale do dłubania drobnicy to może mi wstawić wklejkę, a do pustej może mi wstawić gumę i mówił że kij ten poradzi sobie z leszczem takim do 3kg, ale chciałbym zasięgnąć opinii jeszcze kogoś kto takowego patyka posiada. A co do bolonki trabucco energhi to słyszałem pozytywne opinie ale bolonka ma trochę inną specyfikacje więc naewno może zmienić się akcja i inne parametry, w tym wypadku to nawet od ciężaru kołowrotka może zmienić się akcja miałem tak przy spinningu gdzie kij z kołowrotkiem do 2000 pracował elegancko był szybki o akcji szczytowej a po założeniu takiego 3000 akcja zmieniała się diametralnie stawał się leisty bardziej paraboliczny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lemon02




Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Wto 19:15, 17 Lut 2015    Temat postu:

Kolego pewnie słyszałes opinie o bolonkach trabucco energhia ale tych zwykłych (np txl). To są najsztywniejsze bolonki ale troche ciężkie. Powiem tylko ze przy uzyciu tego samego materiału zrobili wedke o 1/3 lżejszą i nazwali to energhia extreme ktora wisi pod własnym ciężarem. Oczywiscie doliczyli jeszcze pare stówek za to ulepszenie. Jeśli chodzi o pustą szczytówke to bardzo możliwe ze ten bat ma taką samą jak moja bolonka. Ja swoją zlamałem podczas składania przy przelotce szczytowej a póżniej podczas wklejania tej przelotki zgniotłem szczytówke w palcach. Teraz moja bolonka jest 5cm krótsza. Łowie na nią tylko dlatego ze jest lekka co przy bolonce było dla mnie najwazniejsze. Jesli chcesz akcjie szytową to bierz freccie, jesli chcesz parabolika to bierz energhie extreme.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sniper82




Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 1001
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śląsk

PostWysłany: Wto 20:25, 17 Lut 2015    Temat postu:

ja moge polecic colmic extreme mam rozmiarówke od 7m do 11 i różne różniste ryby nimi łowiłem aczkolwiek karpia nie trafiłem ale wydaje mi sie ze też dał by sobie rade z tym że jest to trooche drogi kij i staram sie nie dzwigać ryb na klate powyzej 200gram.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lachim




Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Wto 21:30, 17 Lut 2015    Temat postu:

Miałem w rękach na Rybomanii ( aż wstyd że dopiero teraz) Colmica Extreme
Fantastyczny kij
Teraz pytanie to cały czas ten sam co wcześniej czy po jakimś " liftingu" ?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez lachim dnia Wto 21:31, 17 Lut 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sniper82




Dołączył: 26 Lip 2007
Posty: 1001
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śląsk

PostWysłany: Wto 21:46, 17 Lut 2015    Temat postu:

tego nie wiem, ja mam extremy juz jakies 4 lata może nawet 5 lat cały czas te same, czy coś sie zmieniło czy nie nie odpowiem, ja w każdym razie swoich na nic innego nie wymienie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wasabi




Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 5/5

PostWysłany: Śro 9:35, 18 Lut 2015    Temat postu:

Colmic-em Extreme 8metrowym targałem jazie z uciągu na odrze. Niesamowity kijaszek.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrek_ck_krk




Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 524
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Kielce/Kraków/

PostWysłany: Śro 18:02, 18 Lut 2015    Temat postu:

Zmienili trochę malowanie z 2 lata temu, te nowe są ładniejsze i staranniej pomalowane ale kije równie świetne. Chyba najlepsze kije jakimi łowiłem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> SPRZĘT Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin